Norsk Uer, den delikate fisken fra havdypet

Om Uer

Velkommen, kjære haventusiaster, til vårt undervannseventyr der vi dykker ned i verdenen til norsk Uer (Latin: Sebastes norvegicus), også kjent som rødfisk, auar, rødfjør og ugur. I denne bloggposten vil vi utforske de bemerkelsesverdige egenskapene, habitatet, adferden og betydningen til denne fortryllende fiskearten. Sett deg i båten, fest utstyret og og la oss dykke ned i dypet for å avdekke de spennende hemmelighetene til Uer.

lettsalta-uer
Lettsaltet uer 3kg

Utseende og Fysiske Egenskaper:

Uer har en unik og fengslende fremtoning. Denne dypvannsfisken er vanligvis ikke så stor og måler vanligvis rundt 25 til 35 centimeter i lengde. Fargevariasjonen spenner fra lyserøde til rød-oransje nyanser, som gjør at den lett kan kamuflere seg i omgivelsene. En av dens særtrekk er de spisse ryggfinnene som man helst ikke vil stikke seg på.

Habitat og Utbredelse:

Norsk Uer finnes primært i det nordøstlige atlanterhavet i områder som Norskehavet og Barentshavet. Denne arten trives i dypvannsmiljøer og holder seg vanligvis på dybder mellom 150 og 700 meter.

Adferd og Diett:

 Ueren er en fisk som er fasinerende å observere. Den holder seg skjult om dagen, men når natten senker seg blir den til en aktive jeger som jakter på byttet sitt utover de mørke timer. Med en velutviklet lukt og synssans er de dyktige rovdyr. Dietten deres består av et variert utvalg små virvelløse dyr, inkludert krabbe, krill, lodde og små torskefisk.

Økologisk Betydning og fangst:

Uer spiller en viktig økologisk rolle i det marine økosystemet. Som en mesopredator bidrar den til å regulere populasjonen av mindre organismer, og hindrer ubalanser i næringskjeden. Det foregår ikke aktivt fiske av Uer i Norge, og det er kun bifangst som er lov å omsette på markedet

Uer til Middag

Uer en populær matfisk, og den blir gjerne tilberedt i en lettsaltet variant med poteter, bacon og hvit saus. I Nord-Norge er den spesielt populær og uerhoder (utsolgt) blir sett på som en smakfull delikatesse.

Våre produkter av Uer:

Handlekurv